Tips voor een goede website

Tips voor een goede website. Waar moet jouw nieuwe website aan voldoen?

Een goede website heeft een goede structuur en is georganiseerd opgebouwd. De site ziet er gelikt en professioneel uit. Dit maakt de website toegankelijk en aangenaam om te gebruiken. Een goede gebruiksvriendelijkheid is dus een absolute must voor een moderne website. Een goede website is niet zomaar geschreven. Het is een doordacht ontwerp voor een bepaalde doelgroep. De informatie die erop staat moet gericht en betrouwbaar zijn voor die doelgroep.

Deze organisatie en structuur is ook belangrijk als het gaat om vindbaarheid. Door de juist structuur en organisatie te gebruiken is uw site gemakkelijker te vinden voor de specifieke doelgroep. Ook een goede navigatie is hierbij belangrijk. Less is more! Een simpel menu is vaak een goed menu. Zorg dat jouw gebruiker gemakkelijk door de website heen kan surfen. Ze zullen dan langer blijven en meer tijd doorbrengen op je site.

Orginaliteit

Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of het nu gaat over de inhoud of het ontwerp van je website. Het is belangrijk dat je origineel bent. Natuurlijk hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar geef er wel je eigen draai aan. Een goede website is opgebouwd rond een thema dat past bij de markt en doelgroep. Een goede website is echter gebouwd voor een breed publiek. Zijn nieuwkomers nog niet bekend met jouw concept? Zorg dan dat je ze in een oogopslag laat zien wat jouw concept is.

Efficiëntie

Gebruikers willen geen langzame website. Ze hebben de informatie snel nodig. Is jouw website niet snel genoeg? Dan zal de nieuwe gebruiker wegklikken en naar een andere site gaan die wel snel laadt. Zorg dat je foto’s, video’s en audio geoptimaliseerd zijn om snel te laden, bijvoorbeeld door je afbeeldingen te comprimeren. Websitesnelheid is tegenwoordig een zeer belangrijke eigenschap. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een online casino zoals Unibet. In deze website zijn enorm veel graphics, afbeeldingen en video’s verwerkt, maar de site is nog steeds snel!

Deze snelheid begint bij een goede basis; de code van je website. Rommelige, oude of verkeerd gebruikte code kan de gebruikservaring van de website schaden. Daarnaast kan het ook de vindbaarheid verminderen. Als je een beginner bent is coderen waarschijnlijk nog buiten je bereik. Zorg daarom dat je een professional zoals website-designer.be inschakelt.

Leesbaarheid en vindbaarheid (SEO)

De meeste mensen lezen geen websites, ze scannen websites. Het contrast tussen de tekstkleur en de website-achtergrond is erg belangrijk. Goede websites zullen nooit een zwarte achtergrondkleur en donkere tekst of een witte achtergrond en een lichte tekst gebruiken.

Daarnaast moet de tekst zelf nog sterk zijn. Liever niet te lang. Te lange tekst kan mensen doen afschrikken. Zorg ervoor dat je ter zake komt, alinea’s gebruikt en een goed leesbaar lettertype kiest.

Een goede website moet natuurlijk ook vindbaar zijn. De SEO (search engine optimization) oftewel vindbaarheid van je website is heel belangrijk. Er zijn enorm veel aspecten waar rekening mee moet worden gehouden om je SEO te optimaliseren.

Dit gastartikel is geschreven door Daniel Janssen.

 

27/01/2021